Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
4.7.2012, Jaroslav Klíma, návod
Určitě už rutinně ovládáte všechny základní i hodně pokročilé digitální úpravy fotografií. Zvládáte je běžně prací v jediné vrstvě samotného záběru. A třeba ani nechápete, proč tomu říkám vrstva. Jde přece jen o fotografii nebo jakoukoliv jinou bitovou mapu!
filipobr (3) | 9.7.201219:40
to rumpeak: Souhlas, a navíc jsou úpravy nedestruktivní :­) Mimochodem Scott Kelby má výborné publikace
Odpovědět1  0
FotoZemek (919) | 8.7.201222:22
trhni si, trdlo
Odpovědět1  1
jalrch | 8.7.201217:52
Tak, a teď schválně: Kolik lidí ze zdejších diskutujících má Photoshop legálně koupený a registrovaný na svou osobu?

Nemyslím nějaké Elements, ty se dneska nutí zadarmo ke kdejakému hardware, ale myslím plnohodnotný Photoshop.
Odpovědět1  0
FotoZemek (919) | 8.7.201222:20
já rozhodně ne, já to ani neumím otevřít, dělám na firemním OL­-master, zoneru 11, a mám nainstalovaný GIMP, ale, že bych ho používal ???
Odpovědět0  0
tomil2002 (81) | 7.7.201210:57
Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli náhodou někdo nevíte o nové verzi nebo pokračování programu.Používám už někdy od roku 2002 Adobe PhotoDeluxe Business Edition 1,0 . Program jsem získal s nějakým multifunkčním zařízením, zvykl jsem si na něj a je opravdu super.Jediný problém je že byl napsán pro w98 a v wxp zlobí export i když jsou nějaké aktualizace.Nepodařilo se mi dopátrat novější verze.Občas jsem zahlédl hlášku o verzi 4.0 , ale tu jsem nikde třeba v trial neviděl.Děkuji za info.
Odpovědět0  0
kamera11 (19) | 5.7.201223:45
Článek je podle mne napsán člověkem, kterému je vše jasné. Zná to a tak má dojem jak je to jednoduché a že to všichni pochopí. Ono pochopit a umět s vrstvami pracovat, patří k tomu složitějšímu zpracování digitální fotografiie. Je tam potom toho mnohdy rozdělaného mnoho, až se někdy v tom autor i ztrácí. Pokud pracuje se dvěma, třemy vrstvama, tak ano. Ale jak jich má třeba 10 ­- 15, přepíná, kombinuje, něco se zapomene, PC hlásí že nestíhá ­(fotografie naroste třeba i do 30MB­)....není to až tak jednoduché. Se dvěma i více vrstvami umí ­(kdo to umí­) pracovat i Zoner. Dobře s vrstvami pracuje i Corel. Ale jsou fotografové, nebo jen amatéři, kteří berou fotku takovou jaká je, orginál, nebo jen minimum úprav. Dnešní ­"fotce­" se už nedá věřit. Je to orginál, nebo přetvořeno v Photoshopu ­(?!)
Odpovědět0  0
rumpeak (46) | 6.7.20127:34
Kolego, jak už jsem napsal níže, abyste se naučil pracovat s vrstvami je dobré přečíst si nejmíň knížku, ne článek ­- ten je fakt málo. Tenhle seriál slouží jako vynikající průvodce od toho jak se stát z nefotografa fotografem a doporučuje čemu se věnovat, ne jako detailní návod ­"na všechno­". Jinak pro pohodovou orientaci ve vrstvách připomínám, že je možné je pojmenovat a sestavovat z nich skupiny ­(něco jako soubory v adresářích­). Pravý ráj nastává teprve, když objevíte alespoň pár základních ­(dál jsem se zatím nedostal­) režimů prolínání vrstev jako např. měkké světlo, závoj, lineární světlo, násobit a další. Garantuju vám, že už nikdy nebudete používat nástroje jako např.zesvětlit nebo ztmavit.
Odpovědět0  0
kamera11 (19) | 6.7.201217:30
pro:rumpeak
Nejsem s Vámi v rozporu. Dělám s vrstvami už delší dobu. Umožňují takřka nemožné. Díky jim, už dnes není fotografii nic svaté. Můžete kohokoliv virtuálně vyfotit kdekoliv ­(Afrika, Antarktida, u moře...­), poskládat k sobě lidi, co se v životě neviděli. Doladění snové – měkké, nebo naopak zdrsnit atmosféru a předělat oblohu s bouřkovými mraky... Ženy můžete oblékat do šatů podle sebe, autům měnit barvu, vkládat věci, zvířata... Dětem ­(nejen­) uděláte úsměv podle libosti, z tlusté baby modelku. To jsme se dostali daleko. Až tak. Ale je to ještě fotka? Stačí zajít na stránky http:­/­/ateo.cz­/obrazky­/ Nic proti tomu, je to „určitý druh“ fotografie, který se vyjadřuje k něčemu. Nastavuje někomu zrcadlo. Nadsázka, ironie a neklade si za cíl, věřit všemu co ukazuje a o čem je. To vše umožňují vrstvy. A nejen to. Kdo umí, umí. Já jen chtěl k článku napsat to, že to není dobře napsané pro toho, kdo se do toho chce dát a nic o tom neví. Viz i odezva některých zde jiných. Jistě že k problematice vrstev je dobré si o tom něco přečíst. Je to skoro nutnost. Ale nalákat někoho na dělání s vrstvami, ­- tak po přečtení článku ­(viz výše­) by mne to asi neoslovilo. Pro běžnou práci, rychlé třídění, malé úpravy, vrstvy nepoužívám. A fandím těm, co jsou pro originalitu fotografie. V Německu je zákon na povinné označování masných výrobků, jestli je tam maso nebo sója. Nesmí být v podstatě prodáváno něco jako maso a přitom to je ze sóji. Obdoba u fotografie ? ­- bych byl pro to, aby byly soutěže, výstavy, nebo jiné, kde jsou fotografie bez úprav. Nebo jen minimálně. Ale to jsem asi fantasta.
Odpovědět1  0
jizapo (3) | 6.7.201219:07
Z vašeho posledního přízpěvku je znát, že toho o vrstvách a PS asi ještě mnoho nevíte. Kolega rumpeak vám již naznačil možnosti vrstev jako je prolínání a pokud budete vědět na jakém principu prolínání pracuje, pak bude velmi snadno snadno upravovat obrázky. Tím jsem vůbec nemyslel různé montáže, koláže aj. A pokud jste četl článek pana Klímy důkladně, pak je tam zmínka o vrstvách úprav a jejich výhodách. Já ze záložky ­"Obraz > Přizpůsobení ­" používám jen vyjimečně ­"Stíny a světla...­", protože je jediný, který nejde aplikovat jako vrstva úprav.
Odpovědět0  0
Jalrch | 6.7.201219:56
Ježišmarjá, to je tu najednou zase ­"chytrejch­" co musej dokazovat světu ­(a svému egu­), že oni něco znají.
Odpovědět3  1
rumpeak (46) | 8.7.201212:26
Vzhledem k tomu, že můj vedlejší přivýdělek jsou reportážní fota pro regionální týdeník, většina ­(ta kvantitativní­) mých fotek photoshopem vůbec neprojde. Ale u fotek které upravit chci je to dokonalý nástroj. Stejně jste si mohl položit otázku ­"je to ještě fotka­" v klasickém fotochemickém procesu ­- cross proces, dvojí expozice ještě v přístroji,, solarizace, lokální ztmavování, zesvětlování pomocí různých matric z kartonu nebo lokálním přikládáním ruky atd. ­- ANO je to ještě fotka. Jen z photoshopem je to všechno tak nějak jednodušší, řízenější. A smyslem článku podle mě bylo upozornit na to, že z vrstvama to může být ještě mnohem lépe říditelné, tím pádem ještě jednodušší. Souhlasím s vámi, člověka, který z vrstvami ještě nepracoval je asi těžké na tuto strategii přesvědčit, tím hůř, že počáteční nezdary s vrstvami protě budou stát zbytečný čas a energii a většinou výsledky budou horší než bez nich. Myslím, že ale opravdu stojí za to :)
Odpovědět0  0
kamera11 (19) | 9.7.201211:39
Pro:rumpeak
Vámi popisované praktiky v analogu ­- „vodní“ fotokomora ­- tak sice je tam několik styčných bodů, ale je to o něčem jiném. Ke konečnému výsledku se dá mnohdy dojít různými cestami. I když né vždy. Ta obtížnost někdy v některé cestě naroste a nedovolí už jít dál. Kdo dělal barevné fotografie, používal opravné filtry, míchal barevné vývojky ­(ten smrad...­), sháněl papíry s nejmenší opravou, zářivky s „denním světlem“, byl mnohdy rád, že fotografie se blížila reálu. Nějaké vkomponování tehdy bylo problematické. Analog skončil ­(až na milovníky nostalgie...­) a dnes už skoro jiné řešení než digitální zpracování fotografie neexistuje. A digitál pořád rozšiřuje možnosti zpracování. Někteří lidé dávají přednost zpracování ve fotolabech ­(či obdobných...­), jiní, a že je jich hodně, snímky pouze ukládají na HDD v PC a fotky „in natura“ jim vůbec nechybí. Dle mne se dnes fotografie stala běžnou součástí informatiky. Milióny fotografií denně plují kolem nás. I v těch novinách, kam posíláte fotky, chtějí ­(asi­) kvalitní fotografie za účelem informovat. O nějaké umělecké pojetí jim mnohdy ani nejde. A tady by měla fotografie pravdivě informovat, nezkreslovat. Můj názor je, že o „umělecké“ ztvárnění fotografie je čí dál méně zájem. Jistě, občas si někdo koupí nový aparát, někdo někomu koupí nový objektiv a začne objevování. Koloběh... Mnozí místo aby něco dokázali, jedno čím, jedno jak, tak se utápí ve stále nových postupech, návodech, technických novinkách, předhánějí se v čem jsou lepší, kdo má lepší, výkonnější PC, lepší fotoaparát ­(!!!­), lepší objektiv, lepší program a pak se presentují fotkami, které jsou rozmazané, neostré...ale to byl prý záměr. Jóó. Ale pro to nemusím vlastnit aparát za padesát tisíc, kupovat drahé objektivy, drahý Photoshop a jiné. K tomu stačí kompakt za 3 .000.­-KČ. ­- Fandím „krásným“ fotkám, i když........................, ale fotím hlavně pro sebe.
Přeji Vám dobré světlo.
Odpovědět0  0
rumpeak (46) | 9.7.201218:08
Nejsem s vámi vůbec v rozporu. Jen jsem chtěl říct, že tam kde kreativní možnosti analogu byli značně omezené ­(a věřte, že znám mistry, kteří různými koncentracemi vývojek atd. dokázali hotová kouzla­) nabízí digitální zpracování mnohem více, mnohem levněji, přesněji a řízeněji. Proto až na pár vyjímek, např. fotografie architektury na velký formát, obhajování analogu a zatracování photoshopu ­(Gimpu, Corelu, Zoneru,...­) nerozumím a nefandím. Sám jsem na analogu vyrostl ­(Lubitel, Smena, Beirete, později Zenit a Practica­), fotokomoru měl v koupelně, ale ten věčný smrad vývojek a ustalovačů mi nějak nostalgický nepřijde.

Dobré světlo.
Odpovědět0  0
PetrP7 (34) | 5.7.201222:01
...k čemu to může být dobré. Protože jestli je výsledkem nějaká z přiložených fotek, tak mě moje nedovzdělanost vůbec nemrzí...
Odpovědět2  1
rumpeak (46) | 6.7.20127:35
Tak výsledkem může být také jakákoliv jiná fotka, která by vašemu vkusu lahodila mnohem více, ale bez photoshopu by tak nějak nikdy nevznikla...
Odpovědět1  0
Sagoš | 8.7.20129:30
Přesně tak, ty rádobyumělecké fotky v článku jsou k smíchu. U 18ti leté dívky která fotí kamarádky bych nad tím mávl rukou, ale u staršího pána který už má něco za sebou mi přijde tragikomické, když jediná zajímavá věc na fotce jsou prsa. Kdyby byly ty dívky oblečené tak jsou tyto zprasené ­"fotky­" uplně o ničem.
Odpovědět3  1
Miland | 5.7.201211:39
Vsetko je to pekne a aj poucne. Chyba mi ale nieco ako videonavod. Prakticka ukazka prace s vrstvami a pod. aj s ostatnymi nastrojmi. Nie vsetci dokazu pochopit pisany text a nie vsetci autori knih a navodov dokazu pisat zrozumitelne. Stale plati ­"lepsie 1x vidiet ako 100x pocut ­(citat­)­" Youtube je plny videonavodov skoro na vsetko. Aj navodov pre PS. Mozno staci vybrat to sptavne video a vlozit ho do clanku. Aj ked bude v anglictine, symboly nastrojov a prostredie je rovnake. Podla toho si poradi aj uplny zaciatocnik. V rodnom­/pribuznom jazyku by to ale bolo prijemnejsie.
Odpovědět0  0
jizapo (3) | 4.7.201223:08
Tuto knihu doporučuji pro všechny co s PS začínají. Ty kteří už vědí, že se PS nemaže na chleba, ale používají bez problémů základní úpravy, tak těm doporučuji knihy od Katrin Eismann ­"Photoshop výběry, masky a montáž­" a ­" Photoshop retušování a restaurování­" Pokud zvládnou obě knihy dokonale, pak konečně pochopí jak ten PS funguje a jak jej používat ke svému prospěchu.
Zbytek bude už náležet jen citu pro výtvarno a krásnou fotku. A to se nedá asi naučit vůbec. To musí být člověku už dáno shora.
Odpovědět0  0
rumpeak (46) | 5.7.20129:19
Díky za tip, asi se o nich poohlédnu ;)
Odpovědět0  0
rumpeak (46) | 4.7.201222:05
Doporučuji koupit nějakou učebnici od Scota Kelbyho. Protože jde o seriál Ejhle člověk, který čtu od prvního dílu, tak doporučuji knihu ­"Profesionální retušování portrétů­" ­(nebo tak nějak :­) ­). Po přečtení jakékoliv Kelbyho knihy a krátké praxi s vrstvami už nikdy nepochopíte, jak jste mohli pravý dolní roh tak dlouho přehlížet. Já osobně už si dneska nedokážu představit jakoukoliv úpravu provedenou jinak než přes vrstvy úprav a lokální zesílení nebo zeslabení přes jejich masky ­- jednoduché, praktické rychlé, jen na tu paměť, pokud se pracuje v 16 bitovém režimu neskutečně náročné :(
Odpovědět0  0
jizapo (3) | 4.7.201221:51
Jen u té retuše postrádám retuš do prázdné vrstvy Ctrl+Shift+N s nastaveným: Vzorkovat ­"Všechny vrstvy­" nebo ­"Současná a pod ní ­" Což je sice z vašeho hlediska totéž. Ale někdy se hodí i klonovací razítko zdeformovat, což lze snadno provést: Výběr ­" Vrstva průhlednost­" a následná deformace, otočení, zmenšení ap. a to by u vaší metody nebylo možné.
Odpovědět0  0
jalrch | 4.7.201220:25
Ten rámeček ve vrstvě se mi moc líbí. Že mě to nikdy nenapadlo.
Díky za tip.
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 4.7.20127:50
noooo, dobrýý, tak akorát pro mne, dávám za jedna ;­-)
Odpovědět0  0
Sagoš | 8.7.201216:42
Ano pane Zemek, všichni zde již pochopili, že jste šedivý tlustý stréc z moravy který má zálibu v mladém masu, není potřeba to dále exhibovat.
Odpovědět0  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.